Monday, February 9, 2009

Mulsul vacii





In ultima vreme, subiectul la moda al televiziunilor si presei romanesti este 'cautatul nodului in papura' la medicii romani, malpraxisul si murdarirea unei clase sociale mai defavorizata ca niciodata in mirifca noastra tara. De pensionari nu are rost sa mai amintim, ca acela e oricum subiect tabu, pe veci d'a pururi.

In primul rand sa lamurim ce inseamna termenul "malpraxis" (sau malpractice). Desemneaza un caz de neglijenta comisa de un medic, prin neglijenta intelegandu-se orice abatere de la normele standard de cunostiinte, competenta si expertiza asteptate de la un medic. O definitie pompoasa, dar, zic eu, incompleta. Mai trebuie precizate si notiunile de eroare medicala si greseala medicala. Prima se refera la esecurile imprevizibile ale unui tratament medical normal, lipsa de dotari, dezvoltarea insuficeinta a unei ramuri medicale. A doua notiune, in schimb, este adevaratul termen de malpraxis, cand medicul refuza sau nu respecta normele medicale normale.

In SUA s-a creat o adevarat industrie in ceea ce priveste procesele de malpraxis. Un medic american are astazi mai multe sanse de a fi dat in judecata decat orice alt profesie din State

In astfel de procese, ptr. a depune marturie sunt chemati medici experti. Un medic expert castiga cam 300-500$/ora dedicata cazului si fiecare expert dedica cam 10 ore de studiu si discutii unui astfel de caz, asadar se castiga cam 3000-5000$ la un singur caz.

9 comments:

fiica mării said...

si nu ii normal? adica totusi, are in mana vietile unor oameni.. mi se pare normal sa fie judecat pentru asta..

Jack of Blades said...

nu cred ca m-am prea facut inteles. astia ii dau in judecata pe medici ptr. ca vor bani, nu ca nu si-o facut ala treaba; sau ptr. ca li s-o parut ca s-o vindecat prea incet: medicul le-o zis ca dureaza o luna, ei vroiau sa fiu fresh dupa 1 sapt...

DonG said...

nu te'ar pasiona sa te faci medic expert in sua?:D

fiica mării said...

now that's fucked up :))

Jack of Blades said...

@ciupy: nu mersi. prefer bani putini, dar ceva onest si de calitate

@fille-de-la-mer: cine? the cow, or the milk? :P

fiica mării said...

the cow and the milk :))

Jack of Blades said...

so, fucked up milk = lapte acru/sana/kefir? :))

fiica mării said...

daca vrei tu :))
dar se poate prezenta si-n alte forme :))

DonG said...

pai din ce ai zis tu nu reiasa ca medicii specialisti fac ceva necinstit. omu da doctoru in judecata, tu vii si investighezi. nu tre sa minti pe nimeni doar sa spui adevarul :)